Myyntihyvityslasku

 

 

Yleistä

 

Tämän ohjeen tarkoitus on esitellä erilaisia tapoja tehdä myyntihyvityslasku. Avoimen kirjatun myyntilaskun tapahtumat voi peruuttaa, käyttämällä kirjatun myyntilaskun Korjaa- tai Peruuta-toimintoa. Nämä toiminnot ovat aktiivisena vain maksamattomilla laskuilla, eikä niitä voi käyttää osittaisilla palautuksilla tai peruutuksilla.

Kirjatulta myyntilaskulta löytyvää Luo korjaava hyvityslasku -toimintoa voi hyödyntää osittaisilla palautuksilla ja peruutuksilla. Toinen vaihtoehto tällaisissa tapauksissa on luoda uusi myyntihyvityslasku, joko kopioi asiakirja -toimintoa hyödyntäen tai lisäämällä sille manuaalisesti kaikki tarvittavat tiedot.

 

Korjaa -toiminto

 

Maksamattoman myyntilaskun voi korjata Korjaa-toimintoa käyttäen. Toiminto luo korjaavan kirjatun myyntihyvityslaskun, joka kumoaa kaikki pääkirjanpidon tapahtumat sekä varaston tapahtumat, jotka luotiin, kun alkuperäinen myyntilasku kirjattiin.

Mikäli myyntilaskua ei ole luotu myyntitilauksen kautta, Korjaa- toiminto luo edellä mainittujen tapahtumien lisäksi uuden avoimen myyntilaskun, johon voi tehdä tarvittavat korjaukset.

Myyntitilauksen kautta tehdyille laskuille on suositeltavaa luoda korjaava myyntilasku alkuperäisen myyntitilauksen kautta.

Valitse Kirjatut myyntilaskut -luettelolta myyntilasku, jonka haluat peruuttaa.

 

 

Valitse myyntilaskun valintanauhasta Korjaus ja Korjaa- toiminto.

 

 

Myyntitilaukselta kirjatun myyntilaskun korjaus

 

Mikäli myyntilasku on tehty myyntitilaukselta, antaa järjestelmä siitä ilmoituksen Korjaa-painikkeen painamisen jälkeen, ilmoituksen voi kuitata Kyllä- painikkeella

 

 

Kirjatulle myyntilaskulle Peruutettu- kenttään päivittyy tieto Kyllä ja Suljettu-kenttä aktivoituu.

 

 

Järjestelmä luo ja kirjaa myyntihyvityslaskun, joka kohdistetaan veloituslaskuun automaattisesti.

Hyvityslaskulla Korjaava-kenttään päivittyy arvo Kyllä ja laskun yksityiskohdat välilehdellä kerrotaan, mihin veloituslaskuun hyvitys on kohdistettu

 

 

 

Uusi korjaava veloituslasku voidaan luoda alkuperäisen tilauksen kautta. Alkuperäisen tilauksen voi kopioida uudelle tilaukselle Toiminnot, Funktiot ja Kopioi asiakirja- toiminnon kautta.

 

 

Uuden myyntilaskun kautta luodun Kirjatun myyntilaskun korjaaminen

 

Jos kirjattu myyntilasku on luotu myyntilaskujen kautta, antaa järjestelmä ilmoituksen korjausta varten luotavasta uudesta myyntilaskusta, Korjaus-painikkeen painamisen jälkeen. Ilmoituksen voi kuitata Kyllä-painikkeella, jolloin siirrytään suoraan uudelle myyntilaskulle.

 

 

Luodulle avoimelle myyntilaskulle voidaan tehdä tarvittavat korjaukset, jonka jälkeen lasku tulee kirjata.

 

 

 

 

Alkuperäiselle kirjatulle myyntilaskulle Peruutettu- kenttään päivittyy tieto Kyllä ja Suljettu-kenttä aktivoituu.

 

Järjestelmä luo ja kirjaa myyntihyvityslaskun, joka kohdistetaan alkuperäiseen veloituslaskuun automaattisesti.

Hyvityslaskulla Korjaava-kenttään päivittyy arvo Kyllä ja laskun yksityiskohdat välilehdellä kerrotaan, mihin veloituslaskuun hyvitys on kohdistettu.

 

 

 

1.3 Muodostuneiden tapahtumien tarkasteleminen

 

Muodostunutta myyntihyvityslaskua pääsee katsomaan myyntilaskun Korjaus-painikkeen kautta, Näytä peruutettu/korjaava hyvityslasku.

Järjestelmän muodostamia tapahtumia pääsee tutkimaan valintanauhan Toiminnot- painikkeen kautta ja Etsi tapahtumat.

 

 

 

Valitse haluamasi tapahtumarivi aktiiviseksi ja sen jälkeen joko Näytä aiheeseen liittyvät tapahtumat tai klikkaa tapahtumien lukumäärä -kenttää.

Korjaavaa myyntihyvityslasku kumoaa varastotapahtumat ja palauttaa myös mahdolliset kirjattuun asiakirjaan määritetyt nimikekulut, joten nimikkeen arvotapahtumat ovat korjauksen jälkeen samat kuin ennen nimikekulun määrittämistä.

Näitä tapahtumia pääsee tarkastelemaan nimike- ja arvotapahtumien kautta.

 

 

Peruuta-toiminto

 

Maksamattomalla laskulla voi käyttää Peruuta-toimintoa, jolloin Kirjattu myyntilasku peruutetaan. Korjaava myyntihyvityslasku luodaan automaattisesti ja kirjataan mitätöimään alun perin kirjattu myyntilasku. Peruuta toiminto ei luo uutta avointa veloituslaskua.

 

 

Alkuperäiselle kirjatulle myyntilaskulle Peruutettu- kenttään päivittyy tieto Kyllä ja Suljettu-kenttä aktivoituu.

Järjestelmä luo ja kirjaa myyntihyvityslaskun, joka kohdistetaan veloituslaskuun automaattisesti.

Hyvityslaskulla Korjaava-kenttään päivittyy arvo Kyllä ja laskun yksityiskohdat välilehdellä kerrotaan, mihin veloituslaskuun hyvitys on kohdistettu.

 

 

 

Luo korjaava hyvityslasku

 

Mikäli halutaan tehdä osittaisia palautuksia tai peruutuksia, voidaan käyttää kirjatun myyntilaskun Luo korjaava hyvityslasku -toimintoa. Toimintoa voidaan käyttää myös osittain maksetuilla myyntilaskuilla. Tällöin järjestelmä huomauttaa, että lasku on joko osittain maksettu tai hyvitetty.

Valitse Kirjatut myyntilaskut -sivulla kirjattu myyntilasku, jonka haluat peruuttaa, ja valitse Korjaus ja Luo korjaava hyvityslasku -toiminto.

 

 

Luotu myyntihyvityslasku löytyy myyntihyvityslasku -luettelolta ja sitä voi muokata.

Kun hyvityslaskulle on tehty tarvittavat muutokset, tulee hyvityslasku kirjata. Kirjattu hyvityslasku poistuu myyntihyvityslasku luettelolta ja siitä muodostuu kirjattu myyntihyvityslasku. Laskua kirjattaessa järjestelmä luo korjaavat varasto- ja pääkirjanpidon tapahtumat.

 

 

Myyntihyvityslasku kohdistetaan automaattisesti veloituslaskuun, kohdistetaan asiakirjaan nro-kentässä olevan tiedon mukaisesti.

 

 

 

Hyvityslaskun luominen kopioimalla

 

Myyntihyvityslasku voidaan muodostaa kopioimalla veloituslasku. Kopioimalla tehtyä hyvityslaskua voidaan käyttää silloin, kun halutaan tehdä osahyvitys tai tehdä hyvitys kokonaan tai osittain maksetulle laskulle.

Kun hyvityslasku kirjataan, perutaan samalla alkuperäisen myyntilaskun pääkirjanpidon tapahtumat sekä varaston tapahtumat.

Mikäli lasku on maksettu kokonaan, ei hyvityslaskua voi myyntilaskulle enää kohdistaa vaan se jää avoimeksi myyntihyvityslaskuksi, joka voidaan manuaalisesti kohdistaa haluttuun myyntilaskuun tai hyvitykseen.

Valitaan Toiminnot ja Uusi myyntihyvityslasku.

Ensiksi tulee valita asiakas.

 

Kun asiakkaan tiedot on syötetty, pääsee kopioitavan laskun valitsemaan valintanauhan Toiminnot-painikkeen kautta, valitsemalla Funktiot ja Kopioi asiakirja.

Asiakirjatyyppi kenttään valitaan Kirjattu lasku.

Asiakirjan nro. kentän perässä olevaa kolmea pistettä klikkaamalla, pääsee valitsemaan myyntilaskun, joka halutaan kopioida.

Laske rivit uudelleen -valintaruutu valitaan vain, jos halutaan päivittää kopioidut kirjatut myyntilaskurivit nimikkeen hinta- ja yksikkökustannusten muutoksilla, jotka ovat tapahtuneet laskun kirjaamisen jälkeen.

Valitaan OK-painike. Kopioidut laskurivit lisätään myyntihyvityslaskuun.

 

Luotua myyntihyvityslaskua pääsee muuttamaan ja se tulee lopuksi kirjata. Mikäli myyntihyvityslasku on kopioitu avoimelta laskulta, kohdistuu hyvityslasku automaattisesti veloituslaskuun peruuttaen sen tapahtumat.

Jos myyntihyvityslasku on kopioitu loppuun maksetulta tai hyvitetyltä laskulta, jää se avoimeksi hyvityslaskuksi asiakastapahtumille, josta se voidaan manuaalisesti kohdistaa haluttuun veloituslaskuun tai hyvitys -tapahtumaan.

Kohdistaminen tapahtuu valitsemalla kohdistettavan laskun rivi aktiiviseksi ja sen jälkeen valitaan valintanauhasta Toiminnot, Funktiot ja Kohdista tapahtumat.

 

 

Valitse lasku/laskut asettamalla niihin kohdistustunniste valintanauhan Käsittely, Aseta kohdistustunniste toimintojen avulla.

Ruudun alareunassa näkyy käytettävissä oleva summa, kohdistettu summa sekä saldo, jonka pitäisi olla nolla, jos hyvitys kohdistetaan samansuuruiseen veloitukseen.

Lopuksi Kirjaa kohdistus ja sulje välilehti.

 

 

Uusi myyntihyvityslasku tietojen syöttö manuaalisesti

 

Myyntihyvityslasku voidaan luoda uusi myyntihyvityslasku painikkeen kautta. Näin luotu myyntihyvityslasku löytyy myyntihyvityslasku luettelolta.

Hyvityslaskulle syötetään kaikki tarvittavat tiedot manuaalisesti.

 

Myyntihyvityslaskun kohdistus voidaan tehdä laskulla valitsemalla Kohdistetaan asiakirjatyyppiin veloituslasku tai hyvitys ja kolmen pisteen kautta pääsee valitsemaan oikean myyntilaskun tai hyvityksen.

Kohdistus voidaan tehdä myös asiakastapahtumien kautta, jolloin nämä kentät jätetään tyhjiksi.

 

Lopuksi hyvityslasku kirjataan, jolloin hyvityslasku siirtyy kirjattujen myyntihyvityslaskujen luettelolle ja se kohdistuu automaattisesti valittuun asiakirjaan.