ALV kysymyksiä ja vastauksia
Voinko muuttaa/päivittää nykyisen ALV24 koodin, ALV25,5 koodiksi?
Nykyistä ALV24 koodia ei voi muuttaa tai päivittää uudeksi ALV koodiksi, vaan ALV muutosta varten pitää luoda kokonaan uusi ALV koodi(t).
Mikäli ALV24 koodin muuntaa uudeksi, vaihtamalla vain koodin arvon, päivittää koodi myös olemassa oleville ALV tapahtumille virheellisen koodin.
Lisäksi ALV24 koodia voidaan tarvita vielä yksittäisiin tapahtumiin, jos esimerkiksi kaikkia laskuja ei ole käsitelty loppuun ja tavara on vastaanotettu tai toimitettu nykyisen yleisen verokannan ALV prosentin mukaisesti, pitää myös laskut käsitellä samalla yleisen ALV kannan prosentilla, joka on ollut voimassa, kun tavaraa on vastaanotettu tai toimitettu.
Miten minun pitää käsitellä laskuttamattomat toimitukset?
Kaikki toimitetut, laskuttamattomat, jotka kuuluvat elokuulle on syytä käsitellä valmiiksi (laskuttaa ja kirjata), ennen ALV muutosajoa.
Verottaja on linjannut ALV kannan valinnan toimituspäivän mukaan.
Osittain toimitettujen rivien osalta voi tulla vastaan tilanteita, jossa elokuulle kuuluvat toimitukset laskutetaan ALV 24% mukaisesti ja myöhemmin tulevat toimitukset laskutetaan ALV 25,5 mukaan. Nämä rivit pitää käsitellä käsin, vaihtamalla tuotteen ALV kirjausryhmän koodi rivikohtaisesti. Näiden osalta tulee olla erityisen tarkka.
Ongelmatilanteissa voi aina luoda uuden rivin, jolle verokannan vaihtaa.
Miten käsitellään keskeneräiset vastaanotot?
Kaikki vastaanotot, jotka kuuluvat elokuulle pitää käsitellä aiemman verokannan mukaan, riippumatta siitä, milloin ostolasku tulee. Jos vastaanotto on osittain tehty, tulee myöhemmin saapuvan tavaran käsittely käsitellä uuden verokannan mukaisesti.
Ostorivien tuotteen ALV kirjausryhmä ohjaa verokannan tapahtumalle. Tärkeää huomioida, että käsiteltävä verokanta on oikein myös osittain vastaanotetuilla ostoriveillä. Tarvittaessa tuotteen ALV kirjausryhmän voi vaihtaa tilauksella tai laskulla, tai tarvittaessa muodostaa kokonaan uuden ostorivin.
Kuinka varmistan, että tulosteiden pyöristykset ja ALV tiedot ovat oikein uudella verokannalla?
Ennen ensimmäistä uuden verokannan laskutusta tulosteet on syytä tarkistaa, aiemmin ei ole verosummissa ollut desimaaleja käytössä. Tulosteet voi testata vaikka testiympäristössä ennen laskutusta.
Mitä muuta on hyvä huomioida ALV muutoksen osalta?
Erittäin tärkeää on varmistua siitä, että oheisjärjestelmät, sisään luettavat tiedostot ja integraatiot osaavat käsitellä uuden verokannan, jossa on desimaaleja.
Miten yleisen ALV kannan muutos vaikuttaa Business Centralin hintoihin?
Alv muutoksella on vaikutus hintoihin.
Jos BC:ssä käsitellään verottomia hintoja, joiden päälle lasketaan tilauksilla ja laskuilla ALV, kasvaa rivin hinta ja loppusumma ALV korotuksen verran.
Jos BC:ssä on asetettu päälle asetus: Hinta sis. ALV:n, eli käsitellään tilauksilla ja laskuilla verollisia hintoja, ei rivin hinta, eikä loppusumma kasva, mutta ALV:n osuus hinnasta kasvaa. Tällöin myyntihinnan osuus pienenee rivi- ja loppusumman osalta, kun ALV:n osuus kasvaa.
Päivittääkö ALV muutosajo hinnastoja?
ALV muutosajo päivittää vain perusrekistereitä ja tapahtumia ja niiden osalta nimenomaan Tuotteen ALV kirjausryhmän tiedot vastaavaksi, mitä Tuotteen ALV kirjausryhmän muuntoajossa on määritelty.
Miten voin käsitellä sellaiset rivit, joita ALV muutos ajo ei automaattisesti päivittänyt?
ALV muutos ei päivitä sellaisia rivejä, jotka ovat osittain käsiteltyjä (toimitettuja, vastaanotettuja tai ennakkokäsiteltyjä)
Sellaiset rivit, joita ALV muutoksen automaattinen päivitysajo ei päivitä, pitää käsitellä manuaalisesti. Rivikohtaisesti voi muuttaa tuotteen ALV kirjausryhmää rivillä, silloin kun se on mahdollista ja verottajan ohjeistuksen mukaista.
On kuitenkin hyvä huomata, että jos esim. osa tuotteista on käsitelty aiemman yleisen ALV kannan aikana ja laskua ei ole vielä käsitelty loppuun. Osa tuotteista tulee uuden yleisen ALV kannan aikana, tällöin voi olla syytä jakaa rivi kahdeksi erilliseksi riviksi, joista toisen käsittelee aiemman ALV kannan mukaisesti ja uuden rivin nykyisen ALV kannan mukaisesti.
ALV perusrekistereiden ja tapahtumien muutosajo ei käynnisty?
Ajon käynnistymisen esteenä voi olla se, että Tuotteen ALV kirjausryhmien asetuksia ei ole tehty valmiiksi kaikille verokannan kirjausryhmille tai tuotteen ALV kirjausryhmien muuntoajo on tekemättä
Milloin kannattaa tehdä avoimien tapahtumien ALV muutosajo?
ALV muutosajo avoimille tapahtumille kannattaa tehdä vasta siinä vaiheessa, kun kaikki avoimet tapahtumat on käsitelty loppuun, jotka käsitellään aiemman verokannan mukaisesti. Käytännössä tämä kannattaa tehdä vasta kuun vaihteen jälkeen. Manuaalisesti voi toki muuttaa jo etukäteen tuotteen ALV kirjausryhmää tapahtumien riveille heti, kun tietää että tapahtuma käsitellään uuden yleisen verokannan mukaan.
Kaikki rivit eivät päivity ALV muutosajossa?
Osittain käsitellyt rivit eivät päivity ALV muutosajossa. Käyttäjän pitää ottaa kantaa ja varmistua siitä mikä tuotteen ALV kirjausryhmä riville valitaan.
Nollamäärälliset rivit eivät myöskään päivity ALV muutosajossa. Nollamäärälliset rivit pysäyttävät ALV muutosajon. Jos rivin tyyppi on KP-tili tai Nimike pitää rivillä olla aina määrä tieto täydennetty. Jos rivi on tekstityyppinen, pitäisi rivillä olla valittuna Teksti-tyyppi. Tällöin ajo ei pysähdy näihin riveihin.
Ennakkolaskutetut rivit estävät myös automaattisen ALV muutosajon rivien päivityksen. Jos ennakkomaksurivit ovat tehty yhdellä ennakkomaksu koodilla (nimike- tai Kp-tili) voi numerolla suodattaa ennakkomaksurivit ajosta pois, jolloin saa muut rivit päivittymään normaalisti.